середу, 25 червня 2008 р.

Торговий дім Шлімазл та син. Торгівля оптом, в роздріб та на експорт

Заголовки та назви не менш важливі, ніж те що за ними криється.

На цей факт, звертали свою увагу найвеличніші європейські мислителі, про що свідчать ці, відомі кожному мудрі слова:
"Как корабль вы назовете, так он вам и поплывет";
чи:
"The Naming of Cats is a difficult matter,
It isn't just one of your holiday games...";
або:
я б не радила займатися справами які закінчуються на -єц-. Це погано";
та:

"That which we call a rose

By any other name would smell as sweet..."

Втім, остання цитата до справи не відноситься.
Так чи інакше, цілком ясно, що вдала назва – вже половина справи. І насамперед, це стосується газетних та журнальних статей.

Минулого року в польському Newsweek була опублікована стаття, про те як організована злочинність вкладає гроші в будівництво, таким чином відмиваючи нечесно нажиті фінансові блага. Назва статті, на мій погляд, може слугувати прикладом того, як треба. Ось він, шедевр редакторської думки - “Soprano Development”.

Дуже гарно і дуже ніжно :)


неділю, 22 червня 2008 р.

Репортаж з передової

Sunday Telegraph та 5 батальон королівського полку Шотландії створили відеоблог, який зветься “Солдатська історія”. Це - відеощоденник, в якому капрал Біллі Карнегі, розповідає про те як про буденне життя британських військових у Афганістані. Цей відеощоденник планують вести 6 місяців, поки группа капрала Карнегі буде знаходитись у Афганістані.
Маючи довгу історію військової присутності у Афганістані британський уряд та засоби масової інформації з повагою ставляться до своїх вояків у Афганістані та Іраку. Про це свідчать репортажі на ВВС, матеріали в електронних виданнях британських газет (напевно, що і паперові газети приділяють цьому увагу, втім британська преса доступна мені лише через Інтернет), виступи Гордона Брауна, членів уряду та опозиції. Нормально, коли Питання до прем'єр-міністра - зустріч прем'єра і парламенту, що відбувається по середах – відкривається проханням Брауна до парламенту вшанувати пам'ять загиблих у Афганістані.
Ідея створити відеощоденник з життя військових у Афганістан – надзвичайно цікава, це одна з найкращих цьогорічних репортажних серій. Побутова документалістика – жанр дуже близький до науково-популярного фільму. В обох кіно (відео) дає можливість дізнатись більше про те що відбувається навколо нас.
Сподіваюсь з групою капрала Карнегі і з ним самим все буде гаразд і вони безпечно повернуться додому.
Попередження: Білл Карнегі хлопець із Шотландії. Тому можливо, доведеться прокрутити запис не один раз, аби розібратись що він говорить.